Προηγμένοι Οδηγοί Διατροφής

Επιλέξτε το είδος του αγώνα για να διαβάσετε τον εξειδικευμένο οδηγό διατροφή ή διαβάστε παρακάτω πώς η σωστή διατροφή θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερό σας τρίαθλο.

 

Υδατάνθρακες, το καύσιμο υψηλής ενέργειας
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό σας καύσιμο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Δυστυχώς το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει έναν περιορισμένο αριθμό υδατανθράκων (περίπου 400 γραμ.**), ο οποίος δεν επαρκεί για το απαιτητικό Τρίαθλο. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αδειάσετε από υδατάνθρακες και να “χτυπήσετε τοίχο” (bonking). Και ενώ αυτό το φαινόμενο είναι σπανιότερο στο Ολυμπιακό και το Σπριντ Τρίαθλο, λίγο πολύ όλοι έχουν αισθανθεί το συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα κόπωσης κατά το τελευταίο στάδιο του αγώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί αν και τα αποθέματα υδατανθράκων δεν έχουν εξαντληθεί εντελώς, είναι τόσο χαμηλά που οι μύες αναγκάζονται να εξαρτώνται αποκλειστικά στην καύση λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

 

Συγκρίνετε πόσο δυνατοί είστε στην αρχή του αγώνα που έχετε μεγάλα αποθέματα υδατανθράκων και πόσο κουρασμένοι αισθάνεστε στο τέλος που έχετε αδειάσει.

 

Συνεπώς, είτε πρόκειται για ένα γρήγορο Τρίαθλο, είτε για ένα Ironman, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε πρόσθετους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη μορφή τζελ, ποτών και bars. Έτσι θα καταφέρετε να αγωνιστείτε πιο δυνατά και πιο ευχάριστα.

 

Αθλητικά ποτά με 2:1 φρουκτόζη
Αν και είναι προφανές ότι όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώσετε, τόσο αυξημένα επίπεδα ενέργειας θα έχετε, επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν τη σημασία του είδους και της αναλογίας υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώσετε.

 

Σύμφωνα με τις έρευνες, λοιπόν, αν καταναλώσετε ποσότητα μεγαλύτερη των 60 γραμ. υδατανθράκων μέσω κοινών* αθλητικών ποτών, δεν θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας!!! Και αυτό γιατί τα 60 γραμ. υδατανθράκων/ ώρα είναι το μέγιστο που μπορεί να περάσει το τείχος του εντέρου σας, εκτός και αν προτιμήσετε τη νέα γενιά αθλητικών ποτών με σύσταση 2:1 φρουκτόζη. Η σύσταση 2:1 φρουκτόζη σας επιτρέπει να ξεπεράσετε το όριο των 60 γραμ. υδατανθράκων/ ώρα και να απορροφήσετε μεγαλύτερες ποσότητες.

 

Η συνιστώμενη δόση για τα ποτά νέας γενιάς με σύσταση 2:1 φρουκτόζη, μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και να φτάσει τα 90 γραμ. την ώρα. Διαβάστε περισσότερα για τη σύσταση 2:1 Φρουκτόζη.

 

Πού διαφέρουν οι οδηγοί διατροφής της High5
Ο οδηγός διατροφής για το Ironman Τρίαθλο μπορεί να εφοδιάσει τους μύες σας με 1.000 γραμ. υδατανθράκων (4.000 θερμίδες) κατά τη διάρκεια ενός 11ωρου αγώνα. Συγκρίνετε αυτό με τα 400 γραμ. υδατανθράκων που συνήθως είναι αποθηκευμένα στο σώμα πριν την έναρξη του αγώνα.

 

Ο οδηγός διατροφής για το Ολυμπιακό Τρίαθλο, τη Μεσαία Απόσταση και το Ironman Τρίαθλο θα σας προσφέρει την ιδανική πρόσληψη καφεΐνης ώστε να απογειώσετε την απόδοσή σας.

 

Και να θυμάστε ότι αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τη συνιστώμενη δόση, καταναλώστε 80 γραμ. υδατανθράκων την ώρα. Είναι πολύ καλύτερο από το να καταναλώσετε μόνο 60 ή 40 γραμ. υδατανθράκων την ώρα. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνετε (με ανώτατο όριο 90 γραμ. υδατανθράκων την ώρα), τόσο πιο γρήγοροι και δυνατοί θα είστε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

Καφεΐνη και απόδοση
Μία μέτρια δόση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει από μόνη της την επίδοσή σας σε ένα Τρίαθλο. Τονώνει το νευρικό σας σύστημα, σας κρατά σε εγρήγορση, αυξάνει την αυτοσυγκέντρωσή σας και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης.

 

Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη καφεΐνης σε μέτριες δόσεις δεν αυξάνει ιδιαίτερα την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

Οδηγοί διατροφής της High5
Εφαρμόζοντας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, έχουμε αναπτύξει λεπτομερείς οδηγούς διατροφής για κάθε Τρίαθλο (Σπριντ, Ολυμπιακό, 70,3 και Ironman), για κάθε καιρό και για αθλητές κάθε σωματικού βάρους. Οι οδηγοί είναι απλοί, πρακτικοί και εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση, αυξάνοντας σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων και καφεΐνης. Ακολουθήστε τους και δείτε τις επιδόσεις σας να απογειώνονται!