Προηγμένη Αθλητική Διατροφή

Τα EnergySource αποτελούν μία σειρά προηγμένων αθλητικών ποτών που περιέχουν την επαναστατική σύνθεση υδατανθράκων γνωστή ως 2:1 φρουκτόζη. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι ο μέγιστος αριθμός υδατανθράκων που μπορείτε να καταναλώσετε μέσω των παραδοσιακών αθλητικών ποτών είναι 60 γραμ./ ώρα. Η συνιστώμενη δόση για τα νέας γενιάς  EnergySource με σύνθεση 2:1 φρουκτόζης μπορεί να είναι ουσιαστικά υψηλότερη και να αγγίζει τα 90 γραμ./ ώρα. Τα συστατικά των EnergySource συμβάλλουν στη διατήρησης της απόδοσης κατά τη διάρκεια των πιο απαιτητικών αγώνων αντοχής, ενώ ενισχύουν την απορρόφηση του νερού, βοηθώντας σας να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

 

Πώς λειτουργεί η σύνθεση 2:1 φρουκτόζη
Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η σύνθεση 2:1 φρουκτόζη, πρέπει καταρχήν να κατανοήσετε πώς οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα παραδοσιακά* ενεργειακά και αθλητικά ποτά, περνούν στους μύες σας, όπου χρησιμοποιούνται ως καύσιμο.  Μετά την κατάποση, το ποτό παραμένει για λίγο στο στομάχι σας πριν περάσει στο έντερο. Κατά τη διάρκεια αυτού του “ταξιδιού” μέσα στο πεπτικό σας σύστημα, οι διάφοροι τύποι υδατανθράκων που περιέχονται στο ποτό διασπόνται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας του σώματος.

 

Η γλυκόζη, πριν περάσει από το έντερό σας στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφερθεί στους ασκούμενους μύες, πρέπει πρώτα να περάσει από το εντερικό τοίχωμα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των μεταφορέων γλυκόζης, οι οποίοι μοιάζουν με περιστρεφόμενες πόρτες.

 

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οι πόρτες αυτές επιτρέπουν στη γλυκόζη να περνά με αργό ρυθμό, προκαλώντας ένα είδος συμφόρησης στο εντερικό τοίχωμα. Πιστεύεται ότι αυτή η συμφόρηση μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων που περιέχονται στα παραδοσιακά ενεργειακά ποτά και την περιορίζει σε περίπου 60 γραμ./ώρα.

 

Τα EnergySource περιέχουν μία νέα σύνθεση υδατανθράκων που μπορούν να υπερβούν το όριο των 60 γραμ./ ώρα. Συγκεκριμένα, τα EnergySource περιέχουν δύο μέρη μαλτοδεξτρίνης και ένα μέρος γλυκόζης.

 

Μαλτοδεξτρίνη: Είναι ο υδατάνθρακας που περιέχεται στα περισσότερα παραδοσιακά ενεργειακά ποτά. Αποτελεί έναν κοινό τύπο υδατάνθρακα ο οποίος διασπάται σε γλυκόζη μέσω της διαδικασίας της πέψης και περνά το εντερικό τοίχωμα με μέγιστο ρυθμό 60 γραμ./ ώρα.

 

Φρουκτόζη (η ζάχαρη των φρούτων): Είναι ο μοναδικός υδατάνθρακας ο οποίος δεν διασπάται σε γλυκόζη μέσω της διαδικασίας της πέψης. Η φρουκτόζη περνά το εντερικό τοίχωμα χρησιμοποιώντας διαφορετικές πόρτες (GLUT5) κατά τη μετατροπή της σε γλυκόζη. Έτσι, η φρουκτόζη δεν “μαγκώνεται” στην προαναφερθείσα συμφόρηση της γλυκόζης και μπορεί να προμηθεύσει τους ασκούμενους μύες με επιπλέον 30 γραμ. υδατανθράκων την ώρα.

 

Στο διπλανό διάγραμμα μπορείτε να δείτε πώς μέσω της σύνθεσης 2:1 φρουκτόζης, απορροφούνται 90 γραμ. υδατανθράκων την ώρα. Και επειδή οι υδατάνθρακες αποτελούν το θεμελιώδες καύσιμο  των αθλημάτων αντοχής, όσο περισσότερους υδατάνθρακες έχετε στη διάθεσή σας, τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα και αντοχή θα έχετε.

 

Ανεξάρτητες έρευνες που είχαν ως επίκεντρο τους Οδηγούς Διατροφής της High5, οι οποίοι βασίζονται στα αθλητικά ποτά με σύνθεση 2:1 φρουκτόζη, κατέδειξαν σημαντική αύξηση της απόδοσης και της αντοχής, σε σχέση με τα παραδοσιακά αθλητικά ποτά.

 

Για να επωφεληθείτε από τα ποτά σύνθεσης 2:1 φρουκτόζης, τα οποία περιέχουν και καφεΐνη, πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Οι Οδηγοί Διατροφής της High5 είναι εξειδικευμένοι για το κάθε άθλημα ξεχωριστά, την καθεμιά από τις σημαντικότερες αποστάσεις και τον κάθε τύπο αθλητή, ανάλογα με το σωματικό του βάρος.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΩΣ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΟ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινότητα Αθλητικής Διατροφής (International Society of Sports Nutrition):

■ Η καφεΐνη αυξάνει αποτελεσματικά την απόδοση όταν λαμβάνεται σε μέτριες δόσεις (~3-6 mg/kg).
■ Η καφεΐνη σε άνυδρη μορφή ασκεί μεγαλύτερη εργογενετική* επίδραση σε σχέση με το τσάι και τον καφέ. (Τα καφεϊνούχα προϊόντα της High5 περιέχουν καφεΐνη σε άνυδρη μορφή.)
■ Η καφεΐνη αποδεδειγμένα αυξάνει την επαγρύπνηση (συγκέντρωση) κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων περιόδων εξαντλητικής άσκησης.
■ Η καφεΐνη έχει εργογενετική* επίδραση στη διατήρηση μέγιστης αντοχής κατά την άσκηση, και αποδεδειγμένα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα δοκιμαστικά χρονομέτρησης.
■ Τα συμπληρώματα καφεΐνης είναι ωφέλιμα στα υψηλής έντασης αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι.
■ Η επιστημονική βιβλιογραφία δεν υποστηρίζει την ύπαρξη επίδρασης της καφεΐνης στη διούρησης που προκαλείται κατά την άσκηση ούτε οποιαδήποτε βλαβερή αλλαγή στην ισορροπία υγρών, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά τις επιδόσεις. Εν ολίγοις, η καφεΐνη δεν επιδεινώνει την αφυδάτωση.

*Εργογενετικός: που ενισχύει τη σωματική απόδοση