Προηγμένοι Οδηγοί Διατροφής

Το πρωινό γεύμα την ημέρα του αγώνα:
Το πρωινό πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Τα δημητριακά, το τοστ και το πόριτζ (κουάκερ) αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Για να ξεκινήσετε το “φόρτωμα” καφεΐνης, πιείτε ένα μπουκάλι των 750ml EnergySource X’treme, 60 με 90 λεπτά πριν την εκκίνηση. Ταυτόχρονα καταναλώστε ανάλογα με το βάρος σας (βλ. παρακάτω) ένα έως τρία EnergyGel PLUS τα οποία περιέχουν μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης.

 

Σωματικό βάρος:
50kg έως 60kg: 1 x EnergyGel PLUS
60kg έως 70kg: 2 x EnergyGel PLUS
70kg έως 90kg: 3 x EnergyGel PLUS

 

10 λεπτά πριν την εκκίνηση:
Πιείτε 200ml με 500ml EnergySource. Συνυπολογίστε την ποσότητα αυτή με το πόσο θα πιείτε την πρώτη ώρα του αγώνα.

 

Υδατάνθρακες και αναπλήρωση υγρών κατά τη διάρκεια του αγώνα:
Προσπαθήστε να καταναλώσετε όσο περισσότερα υγρά μπορείτε. Η συνιστώμενη δόση για το νέας γενιάς EnergySource με σύνθεση 2:1 φρουκτόζης είναι έως 90g την ώρα. Αν δεν μπορείτε να πιείτε όλη τη συνιστώμενη δόση, συμπληρώστε υδατάνθρακες καταναλώνοντας κάποιο τζελ. Η ιδανική αναλογία μεταξύ EnergySource και EnergyGel ανά ώρα αγώνα είναι:

 

800ml-1200ml EnergySource:    δεν χρειάζεται να πάρετε τζελ
600ml EnergySource:                 1 x EnergyGel Plus
400ml EnergySource:                 2 x τζελ
200ml EnergySource:                 2 x τζελ

 

Το πρώτο τζελ που καταναλώνετε κάθε ώρα πρέπει να είναι EnergyGel Plus (περιέχει καφεΐνη) και τα υπόλοιπα πρέπει να είναι EnergyGel (δεν περιέχει καφεΐνη).

 

Αθλητές ευαίσθητοι στην καφεΐνη:
Αν έχετε κάποια παθολογική κατάσταση ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν επιθυμείτε να καταναλώσετε καφεΐνη, αντικαταστήστε τα παραπάνω προϊόντα με τα ισοδύναμα High5 που δεν περιέχουν καφεΐνη. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση παραλείψτε το “φόρτωμα” καφεΐνης.

 

Αντικραμπική στρατηγική
Το “American College of Sports Nutrition” αναφέρει ότι:
“Οι μυϊκές κράμπες συνδέονται με την αφυδάτωση, την έλλειψη ηλεκτρολυτών και τη μυϊκή κόπωση.”

 

Προσθέτοντας Zero Neutral Tabs στο αθλητικό σας ποτό ή το νερό σας, αυξάνετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών και μαγνησίου. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε θερμές συνθήκες.

 

Μετά τον τερματισμό:
Πιείτε 750ml Protein Recovery μόλις τερματίσετε. Καταναλώστε ένα ισορροπημένο γεύμα μετά από 1-2 ώρες.

 

Σημειώσεις:

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το EnergyGel με το IsoGel.
  • Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα προμηθεύσετε το σώμα σας με το μέγιστο αριθμό υδατανθράκων που μπορεί να απορροφήσει. Μην φάτε ή πιείτε τίποτα άλλο κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν το χρειάζεστε.
  • Το φόρτωμα υδατανθράκων πριν τον αγώνα μπορεί να αυξήσει τα αποθέματά σας σε υδατάνθρακες κατά 30%.
  • Ένας περιορισμένος αριθμός ποδηλατών που υποφέρει από κράμπες, θεωρεί ότι η καφεΐνη επιδεινώνει την κατάσταση. Θα τους προτείναμε να αντικαταστήσουν τα παραπάνω προϊόντα καφεΐνης με τα ισοδύναμά τους που δεν περιέχουν καφεΐνη.